Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

sunnuntai 17. elokuuta 2014

Napuen taistelun ennallistamisnäytös, Isokyrö



Isossakyrössä tehtiin sananmukaisesti historiaa 9.8.2014. Napuen taistelun 300-juhlavuoden kunniaksi järjestettiin taistelun ennallistamisnäytös Isonkyrön vanhan kirkon kupeessa, 1700-luvun markkinoiden yhteydessä. Itse Napue sijaitsee muutaman kilometrin päässä Isonkyrön kirkolta.

Napuen taistelu käytiin 19.2.1714 ja se lopetti Suuren Pohjan sodan. Taistelu oli siinäkin mielessä jälkensä jättävä, että siinä kuoli 4500 sotilasta ja se aloitti julman Isonvihan aikakauden pohjanmaalla.

Ennallistamisnäytöksen toteuttamiseen osallistui historianharrastajia Suomen lisäksi ainakin Venäjältä, Ruotsista, Norjasta, Ukrainasta, Saksasta ja Latviasta. Yleisöäkin oli yli 10.000 henkilöä seuraamassa tätä mahtavaa näytöstä.

























Kenraali Armfelt määrättiin kutsumaan joukot koolle ja taistelemaan ruhtinas Galitzinin johtamia Venäjän joukkoja vastaan. Tiedustelu oli kertonut Galizinin lähestyvän Isokyröä. Ajankohta oli keskitalvi.

Armfeltin joukkojen vahvuus oli 5.500 miestä, joista noin 1.000 paikallista nostoväkeä eli talonpoikia alkeellisin varustein. Galizenin joukkoihin kuului 11.000 miestä. Molemmilla 10 tykkiä.





























Tykkipatterit antoivat näytökseen säpinää ja korville kestämistä. Silmille taas mielenkiintoista katseltavaa, sillä olihan kyseessä vanhat tykit, manooverit ja tarkat, historialliset koreografiat..




































































Napuen taistelu oli ankara ja verinen. Se kesti ainoastaan 2 tuntia, mutta jätti kentille jälkeensä 4.500 kuollutta, joista suomalaisia 3.000. Ylivoimaiselle viholliselle ei voitu mitään. Puolet Armfeltin armeijasta tuhoutui hetkessä.











Hävitys ei päättynyt Napuen taisteluun. Vihollisen sotilaille oli annettu vapaat kädet tuhota pohjanmaa. Tsaarin tavoitteena oli hävittää paikallinen väestö niin, että sieltä ei enää koskaan noustaisi Venäjää vastaan. Alkoi Isonvihan aika, joka sananmukaisesti oli sitä.

Professori Heikki Ylikangas on kuvannut Napuen taistelua ja Isonvihan aikaa blogikirjoituksessaan.







Näytöksen päätteeksi esiintyjät, historianharrastajat ampuivat kunnianlaukauksen Napuen uhrien muistolle.















Entistämisnäytös oli upea. Puvut, esineistö, aseet, koreografia - kaikki olivat historian harrastukseen perehtyneiden henkilöiden suunnittelemia ja toteuttamia. Hieno näytös hevosineen kaikkineen. Ylläolevissa kuvissa esiintyjien loppuparaati.


































Esiintyjistä näki heidän suunnattoman paneutumisensa aiheeseen.










Kenkiä myöten kaikki pilkulleen oikein.










Napuen taistelun muistomerkki Napuella Isossakyrössä.

Näytöksestä on tehty videotraileri.

Blogitekstiä ja -kuvia Isonkyrön 1700-luvun markkinoista 2014.



2 kommenttia:

  1. Kiitos hienosta päivityksestä, mahtavia kuvia.
    Terveisin
    Napuen mamselli Johanna

    VastaaPoista