Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

maanantai 9. syyskuuta 2013

Mou

Kiina-aiheella jatketaan. Kiinalaisessa sota-opissa harhaanjohtamisen strategia oli keskeistä. Siitä käytetään nimitystä mou. Tästä on olemassa mainio kirjakin: Jymäyttämisen taito. Strategiaoppeja muinaisesta Kiinasta. Suom. Matti Nojonen, Gaudeamus 2009.

Kirja on täynnä hienoja tekstejä ja ajatuksia, oppeja strategisesta johtamisesta. Ne ovat muinaisia, jopa 2000 vuoden takaa, mutta jollakin tavalla ajattomia. Kun sotatermistö korvataan sanoilla liiketoiminta, strategia, johtaminen, kilpailija, myynti, jne. niin ollaan lähellä nykypäivää.



Tässä näytteeksi otteita kirjan sisältämistä vanhoista kiinalaisista sotaopeista:

Kun tunnet vastustajasi ja tunnet itsesi, et ole vaarassa sadassakaan taistelussa.

Jos ei ymmärrä laskelmia ja lukuja mutta silti havittelee suuria tekoja, niin se on sama kuin yrittäisi ylittää vaarallisia vesiä ilman venettä ja airoja.

Johtamisen periaate tarkoittaa sitä, että suuria joukkoja johdetaan kuten pieniä.

Päämäärät saavutetaan vaivatta ja menestystä saavutetaan järjestelmällisesti ilman kustannuksia, kun ajoitus on oikea.

Sodankäynnissä on kyse taistelemisesta. Kun sotilaat iskevät yhteen, on kyse kenraalien harhaanjohtavien suunnitelmien välisestä taistelusta. Kenraalit kamppailevat keskenään otollisista tilaisuuksista.



Kenraali sotii joukoillaan ja joukot taistelevat taistelutahdollaan.

Kun pakotat ihmiset suorittamaan jotakin, mihin heidän kykynsä eivät riitä, tai keskeytät ihmisen suorittamasta jotakin, mitä he eivät kykene suorittamaan, saatat itsesi vaaraan.

Se, ettei ylläpidetä pysyvää muotoa, on voiton peruste.



Taitava sotapäällikkö vaalii oppia ja pitää kiinni ohjeistuksesta. Hän kykenee määrittämään voiton ja tappion.

Sitä, mitä ihmiset arvostavat, täytyy johtajienkin arvostaa, ja sitä, mitä ihmiset inhoavat, täytyy johtajienkin inhota.

Sodankäynnissä voittaminen on helppoa mutta voiton varjeleminen vaikeaa.


Tekstit ovat  peräisin kuuluisien kiinalaisten ajattelijoiden teoksista pääsääntöisesti ennen ajanlaskun alkua. Tunnetuin ajattelija oli Sunzi (eli yli 2500 vuotta sitten) ja hänen ajatuksistaan kirjoitettu teos Sunzi Sodankäynnin taito.

Kuvat Pekingistä 2010.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti